Tidigare aktiviteter

Konståret 2019 inleddes med att visa konstutställningen ”Våra stigar” av Sara Skum. Sara erhöll Martin Isaksson stipendiet 2016 och det var mycket roligt att få arrangera hennes utställning i Gällivare.

 

 

 

 

 

 

Under i april visade vi Anna Toresdotters målningar.

Utveckling av Anna Toresdotter

”Den här utställningen innehåller både bilder med litterärt innehåll, meditationer över vardagliga ting samt ibland rent abstrakt. Frågor om hållbar utveckling genomsyrar mitt måleri och i serien I vart andetag förenade anspelar jag på vårt totala beroende av den natur vi lever av. Samtidigt handlar dessa målningar om ljuset och livet. I bilder av bladverk eller i den stora ”Carolina Parakiten” skymtar arter som utrotats i modern tid. I Upptrappad utveckling syns i botten fossil från kambrium. Vissa är målade i lasyrteknik med flera genomskinliga skikt av oljefärg, andra i tempera och olja på grov väv. I de senare får materialet tala starkt och utgångspunkten för de bilderna är ofta just färgerna. Ljuset är ett återkommande tema i allt mitt måleri.”, Anna Toresdotter.

 

Utställningen arrangerades i samarbete med Sveriges Konstföreningar.

 

 

Under april visade vi även upp ett urval av gamla tidningar och mönster från 1900-talets början. Det är roligt att kunna visa upp en del av det som har varit vår historia och även låna in kläder och andra accessoarer från denna tid.

25-26 maj bjöd Tord Pettersson in till öppet hus i sitt hem och ateljé då KIN -Konstnärer i Norrbotten arrangerade årets konstrunda.

”Tord Pettersson är den konstnär som i sina bilder har har tagit tillvara på vår historia och visar upp den i sina konstverk”, säger Ann-Helen Mickelsson, ordförande i konstklubben.

 

 

 

 

Konstrundan arrangeras av KIN – Konstnärer i Norrbotten. Mer info och karta finns på konstrundan.k-i-n.se

Artikel om Tord Pettersson finns publicerad i NSD den 17 maj 2019.

Den 24 augusti 2019 hade vi glädjen att få bjuda in till vernissage för Lena Sellstedts utställning ”Tankens spegelbild”. 

Lena är skulptör, målare och grafiker och bedriver ateljén  Tid och rum i Sörberge som ligger i Västernorrland.

Lena Sellstedt, skulptör, målare och grafiker

Konstverk av Lena Sellstedt

 

 

 

 

 

 

 

”Jag målar mer eller mindre abstrakt i en del färgstarkt, livfullt och intuitivt men också raka motsatsen mer meditativt, stillsamt och med jordfärger och gråskala. Den kreativa processen i skapande är för mig det väsentliga men lika viktigt är att bilden förmedlar en känsla av harmoni och balans oavsett om den är tempofylld eller stillsam. Lena Sellstedt i maj 2019”

”Vi har tidigare köpt in några av Lenas litografier. En av dem lottats ut vid det senaste medlemslotteriet tidigare i år. I den litografin fångades vi av Lenas förmåga att måla abstrakt och livfullt. Det blir spännande att se Lenas målningar i höst, säger Magdalena Ahnqvist Olsson sekreterare i styrelsen.”

Se mer information om Lena samt hennes målningar på hennes hemsida eller på Facebook.

Årets Martin Isaksson stipendiat, Stina Edin, visade sin utställning ”Slarvigt och trasigt men lite mera hel” 24 augusti – 5 oktober 2019

Stina Edin

Stina Edin är textilkonstnär utbildad vid Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg. I utställningen Slarvigt och trasigt men lite mera hel visas ett urval av arbeten, däribland hennes examensarbete Fågelvägen till Vintergatan tur och retur.

”I trasmattan och väven har jag funnit en särskild kraft. När jag arbetar låter jag leken och fantasin ta en stor plats och med hjälp av mina vävar bygger jag världar där mycket får ta plats samtidigt – drömmar, längtan, rädslor och makt. Materialet i mina verk har en stor betydelse och är enligt mig konsthantverkets unika förmåga att skapa ytterligare lager i arbetet. I mitt fall handlar det ofta om återvunnet material som jag hittar på återvinningsstationer eller köper på second hand-affärer. Det känns både roligt och viktigt att få visa det jag gör hemma i Gällivare då mina arbeten har en stark koppling till platsen och människorna som bor här.”

Utställningen arrangeras i samarbete med Gällivare museum.

2018 avslutades med en retrospektiv konstutställning av Ingalisa Engman. Utställningen inleddes med vernissage där Ingalisas barn Dan och Karina Engman deltog.

Keramikskålar av Ingalisa Engman

 

 

 

 

 

Under samma period genomfördes en medlemsutställning där medlemmar i konstföreningen kunde sälja bort konstverk.

I september 2018 genomfördes konstutställningen ”Målningar” av Lynn Gustafsson.

Strålglans av Lynn Gustafsson

Under våren 2018 visade Konstklubben ”Löften skola hållas…!”, måleri av konstnärsparet Bertil Sundstedt och Karin EE von Törne Haern.

Wodou, akvarellmålning av Bertil Sundstedt
Fåglarna hade slutat sjunga, akvarell av Karin EE von Törne Haern

Under 2017 arrangerade Konstklubben fyra utställningar. Under våren visades två utställningar med Lena M Carlsson och Brita Weglin. I september visade Juri Markkula, Visby och Fredrik Brånstad, Stockholm, en samlingsutställning ”Spännande och annorlunda konst”.  Året avslutades med Anna Erlandssons utställning.  Mer information om konstnärerna hittar du på deras respektive hemsidor: Lena M CarlssonBrita WeglinJuri MarkkulaFredrik Brånstad och Anna Erlandsson.

Exempel på Lena M Carlssons konst
Exempel på Brita Weglins konst
Exempel på Juri Markkulas konst
Exempel på Fredrik Brånstads konst
Exempel på Anna Erlandssons konst

 

 

 

 

 

 

 

Ett urval av tidigare utställningar Konstklubben har arrangerat de senaste åren: 

Ulrika Lundmark, 2016

Cooper & Gorfer ”INTERRUPTIONS”, 2016

Joachim Karkea Grönberg, 2016

Lennart Holmbom, 2016

Kjell Knekta ”Retrospektiv utställning”, 2016

Samlingsutställning med Nilsson-Skum, Ulrika H-Vallien, Jonasson, Pettersson, Leander-Engström, 2015

Miriam Wikman, 2015

Bröderna Pettersson ”Lika – Olika”, 2015

Anna Greta Nordvall-Skånell, 2015

Samlingsutställning med Frost, Greder, Hedström, Huss, Wallin, Kurkkio, Leander, Målar Jonsson, Outakka, Ulrika H-Vallien, Eje Å, 2014

Konst uppåt väggarna under 70 år, 2014

Eeva-Leena Väätäjä, 2014

Anders Sunna, 2014

Cathrine Johansson ”Jämtlandsbilder”, 2013

Birger Jonasson ”Målningar från då till nu”, 2013

Textilutställning ”Bonader från förra seklet med Tänkespråk och Levnadsregler”, 2013

Britt Hillbom ”Teckning, grafik och emalj”, 2013

Karin Kemi, 2012

Peter Sundström ”Från min horisont”, 2012

Eje Åsbrink ”Retrospektiv utställning med oljor, akvareller och etsningar”, 2012

Margaretha Lindblom, 2012

Barbro Törngren och Berry Kurkkio ”Grafik, akvareller och teckningar”, 2011

Christer Lövgren, 2010

Norska konstnärer – ett samarbete med Gällivare Kommun under Kulturveckan, 2010

Lena Nallo ”I Gällivare trakter”, 2010

Ungdomsutställning ”Face me”, 2010

Många av konstklubbens utställningar arrangeras med stöd av Sveriges Konstföreningar