Minnesutställning Ingalisa Engman 1929 – 2012

Ingalisa Engman föddes i Yrttivaara. Hon flyttade tidigt till Malmberget och kom att under 60-talet öppna en konsthantverksbutik ”Flitiga Lisa”. Där sålde hon b.la. sameslöjd, silverarbeten från Kautokeino, finsk glaskonst men även lokalt verksamma hantverkares arbeten, där hennes egna keramik –och batikalster ingick.  1973 flyttade hon till Stockholm och öppnade en butik med liknande innehåll i Gamla Stan.

Hon var också engagerad i samhällets kulturliv och satt en tid med i styrelsen för Gällivare-Malmbergets Konstklubb. Många av hennes butikskunder och besökare återkom år efter år och många kom att bli hennes vänner.

Hennes konstnärsskap utvecklades under tiden i Stockholm. På sin 50-årsdag fick hon i present staffli, duk och färger, och det tycks ha stimulerat hennes kreativitet. Hon gick på Tollare Folkhögskolas konstlinje och hennes måleri tog fart. Hon bedrev även konststudier vid Grundis i Stockholm och medverkade bland annat i utställningar på Norrbottens Museum och på Kulturhuset i Stockholm; då i huvudsak med keramiska verk. På grund av sviktande hälsa tvangs hon tyvärr upphöra med den konstnärliga verksamheten tidigt 90-tal.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingalisa Engman avled 2012 och efterlämnade keramik, målningar, akvareller och teckningar. Vi i konstklubben, i samarbete med hennes barn, har nu glädjen att få visa en del av dessa verk. Många kommer nog ihåg hennes insatser och engagemang i Gällivare kommuns kulturliv; hennes diskussionslystnad, intresse och omhändertagande av såväl utövare av konsthantverk som mängden butiksbesökare från när och fjärran.

Utställningen pågår 8 december 2018 – 7 januari 2019.

// Styrelsen tillsammans med Dan och Karina Engman